Sağlıklı yemenin en kilit prensiplerinden biri, turfanda sebze-meyveden uzak durup her şeyi kendi mevsiminde yemek. Eğer ki hamile değilseniz ve aşermiyorsanız, balıktan sebzeye, tahıldan meyveye tüm gıdaları mümkün mertebe mevsiminde ve taze tüketmeye bakın. Malum mevsim sonbahar, kışa girmek üzereyiz. Dolayısıyla kök sebzeler, daha da güzelleşmiş olarak karşımıza çıktı bir anda. Pancar, patates, havuç, soğan, turp, kereviz gibi kök sebzeleri, lahana, karnabahar, brokoli gibi köke yakın çiçekleri yenen sebzeleri bol bol tüketmenin zamanı artık geldi. Mis gibi toprak kokusunu içine hapseden, toprağa yakın, hatta toprağın içinde yetişen bu sebzeleri doğrarken, pişirirken, yerken enfes bir toprak kokusunu içinize çeke çeke afiyetle yiyebilmeniz için paylaşıyorum bu tarifi: Kış deyince akla ilk gelen yemek tabi ki sıcacık bir tas çorba, üstelik tarif, kışın en aşırılarda yaşandığı ülke İsveç'ten. Tam İsveç damak tadına göre; farklı tatları bir arada barındıran, fakat bir o kadar da rafine, sade. Maalesef bizim mutfağımızdaki çorba çeşidi az, ve genelde çorbalarımız yağlı-tuzlu-salçalı, tatların birbiri içine geçmekten ziyade birbiri içinde kaybolduğu çorbalar. Fakat İsveç mutfağında çorba çok önemli bir yer tutuyor ve neredeyse her şeyin çorbasını yapabiliyorlar. Bizdeki çorbaların aksine, onların çorbaları daha yoğun, kıvamlı ve genelde kabaca "kremalı sebze püresi" tadında. Bizde çorba, bir başlangıç yemeği olarak sunuluyorken, onlarda kıvamı ve tadı itibariyle çorba, pratik ve doyurucu bir öğle yemeği yerine geçiyor çoğu zaman. Bu sebepten birçok çorbanın içine katık ekliyorlar. Tarifini vereceğim çorbada da, bu sebepten bulgur var.
Malzemeler:
- 1 soğan
- 1 kaşık tereyağı
- 1 litre su
- 2 tavuk bulyon
- 1 çay kaşığı bal
- 1 büyük karnabahar
- yarım su bardağı bulgur (Evde bulgur yoktu, "göce" vardı, bu yüzden göce kullandım. Buğday da kullanılabilir.)
- yarım su bardağı tatlı badem
- 1 su bardağı çırpılmış çiğ krema (Krema yoksa, su miktarını azaltıp yarım litre süt kullanabilirsiniz.)
(Orjinal tarifte sarımsak da var, soğanla birlikte kavruluyor, fakat ben sarımsak yemediğim için tariften çıkardım.)
Yapılışı:
Az miktarda suyla birlikte karnabaharları haşlıyoruz, fakat çok yumuşamamalarına dikkat ediyoruz. Soğanı doğruyoruz, arzu ediyorsak sarımsakla birlikte bir kaşık tereyağında kavuruyoruz. Kavrulmuş soğanlara, haşlanmış karnabaharı suyuyla birlikte ekliyoruz. Tavuk bulyonları, 1 kaşık balı ve 1 litre suyu da ekliyoruz, orta ateşte pişiriyoruz. Bu esnada, pakette satılan kavrulmuş iç bademlerden kullanacaksak, onları robotta çekiyoruz. Kavrulmamış baden kullanıyorsak öncesinde onları tavada biraz kavurmamız gerekiyor. Kavrulmuş ve çekilmiş bademleri de çorbaya ekliyoruz. El blenderı yardımıyla, karnabaharlar iyice yumuşayınca çorbayı püre haline getiriyoruz. Çorbanın pişmesine yakın önce bulguru, daha sonra kremayı da ekliyoruz, bir taşım kaynattıktan sonra tuz-karabiberle tatlandırıp krutonla servis ediyoruz. Krema yerine süt kullanıyor isek, en başta eklediğimiz su miktarını yarıya düşürmemiz, onun yerine süt koymamız gerekiyor. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder