Çok sevdiğim bir kış sebzesi olan sakız kabağı, diğer kabak türlerine göre biraz daha tatlı bir tada sahip. Çok miktarda lif içerdiğinden, bağırsakları tembel olanlar veya diyet yapanlar için ideal bir sebze. Sert bir yapıya sahip olmadığı için de çabuk pişiyor, dolayısıyla kabakla pratik "son dakika" yemekleri yapmak olanaklı. Az pişirilmiş, hatta çiğken bile gayet leziz bir sebze olduğu için, raw foodistlerin de çokça tükettiği bir sebze.
Her şeyden zeytinyağlı yemek yapabilen bir Egeli olarak sizlere vereceğim tarif, aslında zeytinyağlı bir kabak yemeği. Yine kafama göre ekleme/çıkarmalar yaptığım, ölçüsü olmayan bir tarif. Her şey, ağzımın tadına göre, ama kendi tarifinizi bulana kadar kabaca ölçüler vereceğim.
Malzemeler:
- 1 soğan
- 2-3 domates
- 1 kg sakız kabağı
- tuz
- 1 silme çay kaşığı zencefil
- 1 çay kaşığı toz şeker
- taze nane, taze dereotu
- zeytinyağı
Yapılışı:
Soğanları yarım ay şeklinde doğruyor, tencerenin tabanına diziyoruz. Dildiğimiz domatesleri de soğanların üzerine oturtuyoruz. Her ne kadar sebzelerin kabuklarını da yemek daha sağlıklı olsa da, domateslerin kabuğunu soymak burada iyi bir fikir olabilir. Çünkü piştiği zaman domateslerin kabukları ayrılıyor ve yemeğin "lokum gibi" yumuşaklığını, pürüzsüzlüğünü bozmaya kalkışabiliyor. Domatesleri de dizdikten sonra, kabuğunu soyup ikiye bölüp çekirdeklerini hafifçe çıkardığımız kabakları 1-2 parmak kalınlığında diliyor ve domateslerin üzerine diziyoruz. En sonunda, zencefili, tuzu ve şekeri üzerine sepeleyip dilediğimiz miktarda zeytinyağını gezdirip hiç su eklemeden orta ateşte, kabaklar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Taze nane ve taze dereotunu ince ince kıyıp karıştırdıktan sonra, üzerine yoğurt dökülmüş yemeğimizin üzerine bol miktarda koyarak servis ediyoruz. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder