Sarımsak içerdiğinden ötürü annemin bana özel yaptığı turşular haricinde turşu yiyememenin acısını yıllarca taşımış birisi olarak Japon turşusuyla tanışmam, İstanbul'da Wagamama'nın açılmasıyla aynı tarihe denk geliyor. Yemeğin yanında sunulan o kıtır kıtır salatalıkların ve ne olduğunu bilmediğim diğer sebzelerin (belki de meyvelerin!) tadı hala damağımdadır. Çakmasını evde yapmak çok da zor değil aslında, hatta buzdolabımda ne zaman "istenmeyen" salatalığım olsa hemen yapar, bir kenara koyar, sonra birkaç gün o turşuları kıtır kıtır yerim.
Bize gerekenler aslında çok az ve öz: salatalık ve bol miktarda tuz yeterli. İster yapım aşamasında, ister servis ederken, arzuya göre pirinç sirkesi, soya sosu, üzüm/elma sirkesi vs eklenebilir.
Yapılışıysa şöyle: Salatalıkları ince ince diliyoruz, dilimlerin cansız, oldukça ince dilimler olması gerekiyor. Zaten yumuşak olan ve kıtırlaşmayacak orta kısmını dilersek çıkararak salatalıkları yarım ay şeklinde doğrayabilir, böylece tümüyle kıtır kıtır turşular elde edebiliriz. Bu incecik dildiğimiz salatalıkları, hava geçirmeyen bir kabın veya poşetin içerisine diziyoruz. Sonra bolca tuz ekiyoruz, ovuyoruz, bir tur daha salatalık diziyor, tuz döküyor ve aynı işlemi salatalıklar bitene kadar tekrarlıyoruz. Burada önemli olan nokta tuz miktarı, elinizi sakın ama sakın gevşek alıştırmayın, çünkü burda salatalıkların turşulaşmasını sağlayan şey aslında tuz! Bol bol konması gerekiyor ki, salatalıklar bütün sularını salıp kıtırlaşabilsin. En son adımda birkaç damla sirke eklemek istiyorsak ekliyor ve ağzını sıkıcı kapatıyoruz. Buzdolabında en az 5-6 saat beklettikten sonra turşularımız hazır oluyor! Turşuların suyunu süzüp üzerine soya sosu, belki biraz daha sirke ekleyip servis ediyoruz. Yalnız bu turşuları 3 gün içerisinde tüketmemiz ve hep buzdolabında saklamamız gerekiyor. Şahsen benim bu turşuları bitirememe gibi bir sorunum olmadı, hatta hiçbir zaman turşular sofraya yetmedi, zira çok leziz bir atıştırmalık gibi oluyorlar! Çin lahanası ve turp gibi sebzelerden de, aynı yöntemlerle yapılabiliyormuş, fakat ben henüz denemedim. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder