İsveç'te inanılmaz gelişmiş bir kahve kültürü var. Zaten İskandinav ülkelerinin hepsi, en çok kahve tüketen ülke sıralamalarında hep en üst sıralara yerleşmiş durumda. Kahve içmek, kahve molası vermek için bile bir kelime var İsveç dilinde: "fika". Dersten, işten güçten, tartışmadan, projeden, çalışmaktan yorulduğunuzu, molaya ihtiyacınız olduğunu sezen bir İsveçli'nin fika teklifine asla hayır diyemezsiniz; zira fika, genelde sadece sütsüz ve şekersiz kahve içmekten ibaret olsa da, harika İsveç hamurişleri kahveye eşlik edebiliyor. Sırayla hepsinin tarifini vereceğim, çünkü hepsi sık sık yaptığım, severek tükettiğim, pratik hamurişleri. İsveç mutfağının genel özelliklerinden biri zaten "kolay yapılabilirlik". Çünkü evde yemek yapma ve yemeğini okula/işe götürme alışkanlığı var. Dışarda yemenin pahalı olması ve dışarda yemek yemenin özel bir aktivite olması sebebiyle, herkes akşamdan yemeğini yapıyor, paketliyor, sabah çantasına koyuyor ve öğlen vakti gelince her yerde bulunabilen mikrodalga fırınlarda ısıtıp afiyetle yiyor. Genel olarak Avrupa ülkelerinde durum böyle, fakat ben, İsveç haricinde hiçbir Avrupa ülkesinde 1 haftadan fazla vakit geçirmedim. İsveç'te ise 10 ay yaşadım, hatta bunun 6 ayında ev arkadaşlarımdan biri İsveçli bir amca olduğu için birtakım yeni, "İsveçli" alışkanlıklar edindim. Bu alışkanlıklardan ikisi, evde yeme alışkanlığı ve hamurişlerine mutfağımda daha fazla yer vermek. İsveç'te, her fika'mın yanında yediğim kladdkaka'nın çok pratik bir tarifini bulduğumdaysa nasıl mutlu olduğumu herhalde anlatamam. Kladdkaka, kelime anlamı olarak yapışkan, ıslak kek gibi bir anlama geliyor. Maya, kabartma tozu gibi herhangi bir kabartma malzemesinin kullanılmadığı, çok pişirilmeyen, dolayısıyla ıslak, yapışkan bir kıvamı olan, oldukça tatlı ve koyu bir kek. Kabaca suflenin tart şekline sokulmuş hali. Gerçek tarifi biraz daha farklı. Bu tarif, olabilecek en pratik versiyonu; malzemeler her an elinizin altında bulunabilen malzemeler ve herhangi bir mutfak aleti vs gerektirmiyor. Arkadaşlarla bir arada evde otururken 20 dakika gibi bir sürede yapıp yine 20 dakika gibi bir sürede hep beraber tüketmek için ideal. Fakat yanında sert, siyah kahvesi olmadan, tek başınıza bütün kladdkakayı yemeye kalkışmayın, çok feci bayabilir.
Malzemeler:
- 3 dl tozşeker
- 2 yumurta
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 çay kaşığı vanilya
- 1 çimdik tuz
- 75 gram tereyağı
- 2 dl un
Yapılışı:
Başlamadan önce fırını 150 dereceye getirin. 20 cmlik yuvarlak bir tart kabını veya borcamı yağlayın ve biraz un sepeleyin. Şeker, yumurta, kakao, vanilya ve tuzu karıştırın. Tereyağını eritip bu karışıma ekleyin, tekrar karıştırın. En son unu ekleyip kaba dökün. Isınmış fırına kladdkaka'yı koyun, 20 dakika pişirin. Fırından çıkarın, ılıdıktan sonra üçgen dilimler halinde kesin, kakule ve tarçınla çırpılmış kremayla birlikte servis edin. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder